Een uitvalscherm is erg populair. Dat is ook niet gek, want het is zonwering die gemakkelijk te bedienen is, fel zonlicht buiten houdt en beschermt tegen hoge temperaturen. Bovendien is een uitvalscherm zeer prijsgunstig en kan het aan elke situatie worden aangepast. Belangrijk is wel te weten dat er geen vrije doorgang mogelijk is onder het scherm. Dit komt doordat een uitvalscherm, in tegenstelling tot een zonnescherm, schuin naar onderen valt. Een uitvalscherm zal bij velen bekend staan als het standaard zonnescherm. De meeste huurhuizen en gebouwen zijn uitgerust met dit zonnescherm. Het uitvalscherm staat ongeveer 45 graden van de gevel af en wordt in plaats gehouden door twee armen, die aan de gevel zitten en aan de voorkant van het doek van uw scherm.
Wanneer u besluit een uitvalscherm te nemen, dan dient u er rekening mee te houden dat dit scherm niet makkelijk te passeren is. De armen zitten namelijk onderaan de gevel en onderaan het doek. Als u deze zonwering dus voor uw raam maakt dat aan een doorgaand pad zit, dan kunt u er bijna niet langs zonder op de knieen er onderdoor te kruipen. Denk hier dus goed overna. Deze schermen passen verder prima op plekken waar ruimte is en bijvoorbeeld op een hogere verdieping.
Bij een uitvalscherm zijn verchillende soorten armen te krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld windvaste armen nemen. Deze zijn handig voor plaatsen waar de wind vrij spel heeft. Denk bijvoorbeeld aan hoge gebouwen. Deze zonneschermen zijn verder net als alle andere zonneschermen te krijgen in elektrische bediening en als handbediening. Als u dit nog een stap luxer wilt maken, dan kunt u ook nog een zon- en windautomaat aanluiten op uw scherm. Op deze manier gaat uw scherm automatisch naar beneden wanneer de zon gaat schijnen en als het te hard waait, dan gaat het scherm weer automatisch naar boven. Erg handig voor mensen die veel van huis zijn en toch het huis koel willen houden en de planten niet willen laten doodgaan.